Bitcoin: het debunken van de mythe suggereert dat het alleen voor oplichters is

Bitcoin (BTC) houdt de anonimiteit in stand, vooral bij transacties, en is ongecontroleerd en apolitiek geld.

Daarom geloven sommige mensen dat het alleen nuttig is voor oplichters; die zich willen onttrekken aan de regels die worden opgelegd aan de financiële systemen en de maatschappij in de wereld als ze fiatvaluta’s gebruiken.

Deze Bitcoin-critici hebben een punt, want bitcoin kan heel nuttig zijn voor criminelen, net als fysiek geld. Echter, de toestemmingloze aard van bitcoin maakt ook andere waardevolle gebruiksmogelijkheden van deze digitale valutatechnologie mogelijk. Daarom is bitcoin een hulpmiddel, een virtuele valuta die zowel door goede als slechte mensen gebruikt kan worden.

FinCEN laat zien dat geldwassers vaker gebruik maken van banken

Op 21 september 2020 maakten de FinCEN-dossiers voor 2,1 biljoen dollar verdachte transacties bekend die tussen 1999 en 2017 door banken werden uitgevoerd. Een analyse van de FinCEN-dossiers plaatst vijf banken met elk een internationaal bereik in de schijnwerpers op het witwassen van geld. Alle indicatoren wijzen erop dat bitcoin lijdt voor de zonden van anderen.

Het onderzoek van FinCEN bracht aan het licht dat Bank of America, Citibank, JPMorgan, Chase, America express, en anderen; ze voegen daar hun betrokkenheid bij de transacties van miljoenen dollars aan de familie van Viktor Khrapunov aan toe. Viktor is een voormalig Sovjet ambtenaar die door Interpol wordt gezocht. Verder stelt het de hogere niveaus van illegale activiteiten in banken dan in bitcoin en andere cryptos.

De British Bank, Standard Chartered, maakte daarentegen geld over op naam van het in Dubai gevestigde wisselkantoor Al Zarooni. Het bedrijf werd later beschuldigd van het witwassen van geld voor de Taliban.

Bovendien gebruikte een van de naaste medewerkers van de Russische president, Vladimir Poetin, blijkbaar de Barclays bank in Londen om de sancties te omzeilen die hem beletten gebruik te maken van financiële diensten in het Westen. Een deel van dit geld kocht kunstwerken.

Ook liet JPMorgan één bedrijf toe om meer dan 1 miljard dollar over te maken naar een rekening in Londen, zonder zelfs maar de eigenaar ervan te kennen. De bank begreep later dat het bedrijf behoorde tot een maffioso op de lijst van tien meest gezochte voortvluchtigen van de FBI.

Ondanks waarschuwingen over een lokaal bedrijf dat Iran in staat stelde om sancties te vermijden, was de Centrale Bank van de VAE nooit voorzichtig. Aan de andere kant maakte Deutsche een grote hoeveelheid illegaal geld over van witwassers naar terroristen en drugsdealers.

Dit specifieke FinCEN-dossier is een van de vele geldschandalen onder de alom bekende banken in de wereld. We vragen ons af of deze grote internationale banken een gevoel van straffeloosheid hebben. Het lijkt erop dat de kolossale boetes die sinds 2008 zijn opgelegd nog steeds geen afschrikkend effect hebben.

Chainalysis Report toont een exponentiële groei in Bitcoin en Crypto Adoptie.

In september 2020 publiceerde Chainalysis in zijn Global Cryptocurrency Adoption Index, die een exponentiële groei in crypto adoptie rapporteert. Volgens het rapport zijn de Oekraïne, Rusland en Venezuela de belangrijkste landen in de crypto adoptie.

De VS en China leveren nog steeds de meest massieve transactievolumes met het hoogste aantal cryptohouders. Oekraïne, Rusland en Venezuela hebben echter de meest actieve gebruikers van digitale valuta; China en Kenia volgen hen.

De enorme acceptatie van cryptokredietadoptie wereldwijd is in tegenspraak met de mening van de Bitcoin-critici dat Bitcoin voor oplichters is. Veel landen maken gebruik van blokketentechnologie en BTC voor veel kritische toepassingen. Daarom geven veel publicaties online valse informatie om Bitcoin te belasteren. Bovendien zijn alle artikelen die geruchten over de munt verspreiden vaag. Deze bitcoin-critici zouden de verandering in de financiële systemen moeten accepteren. De verandering is bitcoin, andere digitale middelen, en de blokketentechnologie in het algemeen.