Französische Staatsanwälte sind bereit, den Prozess gegen Alexander Vinnick zu beginnen

Alexander Vinnick, een voormalige crypto-wisselaar en vermeende witwasser van geld, maakt zich op om zijn dag in de rechtszaal door te brengen. Deze week bevestigden berichten dat de justitiële autoriteiten in Frankrijk de bal aan het rollen hadden gebracht voor zijn proces, dat volgende week al zou kunnen beginnen.

Vinnick’s Long Road hier

Een verslag van de lokale nieuwsbron L’Equipe benadrukte dat de Franse openbare aanklagers een petitie hadden ingediend om een procedure tegen Vinnick te beginnen. De veroordeelde misdadiger zou achter de tralies kunnen zitten, hoewel alles erop wijst dat dit voor hem niet het einde van de weg zal zijn als het gaat om de rechtszaken.

Vinnick is een van de meest beruchte namen in de crypto-industrie. Hij runde BRC-e, een van ’s werelds grootste crypto-uitwisselingen voor een periode van zes jaar. BTC-e was berucht om het feit dat hij geen Anti-Money Laundering (AML) en Know-Your-Customer (KYC) maatregelen had. De geldstromen via de beurs waren dus ongereguleerd.

Terwijl veel crypto-puristen vonden dat dit een perfecte weergave was van wat cryptocurrency’s zouden moeten zijn, maakte de hele set de uitwisseling tot een rijpe grond voor criminele activiteiten.

Toen de ruil uiteindelijk in 2017 ten onder ging, vonden rechercheurs dat Vinnick er ongeveer 300.000 Corona Millionaire (ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar in die tijd) doorheen had witgewassen. Vinnick’s daden waren zo belangrijk dat sommige rapporten beweerden dat hij criminelen had geholpen om geld wit te wassen dat ze hadden gestolen van Mt. Gox, een andere topruil in zijn tijd. Mt. Gox ging ten onder na een brute hack die het bedrijf $534 miljoen aan klantengelden zag verliezen.

De ontdekking van zijn criminele uitbuitingen leidde tot een golf van onderzoeken en aanklachten, waarbij verschillende regeringen hem van verschillende misdrijven beschuldigden. Hij werd uiteindelijk gearresteerd terwijl hij op vakantie was in Griekenland in hetzelfde jaar dat zijn beurs opgevouwen was, op grond van een arrestatiebevel van het Amerikaanse Ministerie van Justitie.

De Griekse regering heeft Vinnick in januari aan de Fransen uitgeleverd. Franse aanklagers beschuldigen hem van meerdere aanklachten voor het witwassen van geld, afpersing en samenzwering.

Nog meer te komen

Het is onduidelijk hoe lang hij naar de gevangenis kan gaan als hij schuldig wordt bevonden aan de aanklacht. Er is echter een grote kans dat hij wordt overgedragen aan de Verenigde Staten als het proces wordt afgesloten.

Naast de Verenigde Staten heeft de Russische regering ook een uitleveringsbevel voor Vinnick in behandeling. Afgelopen februari meldde de Russische nieuwsbron TASS dat Tatjana Moskalkova, de commissaris voor de mensenrechten van het land, een brief heeft geschreven aan de Griekse minister van Justitie Michalis Kalogirou, waarin hij vraagt om de medewerking van de regering bij de uitlevering van Vinnick. De Grieken hebben echter geweigerd.

Het vervolg van de criminele operaties van Vinnick wordt nog steeds geregeld. Vorige maand meldde de New Zealand Herald dat de Asset Recovery Unit van de New Zealand Police Force ongeveer 140 miljoen NZD (ongeveer 90 miljoen dollar) aan activa van hem in beslag had genomen.

De Nieuw-Zeelandse politie benadrukte niet wat ze met de fondsen ging doen. Er is echter nog steeds een mogelijkheid dat er meer gestolen opbrengsten van de crimineel zijn.